Exclusief interview met Bruce Hopkins

Bruce HopkinsDeHobbit.net had een exclusief interview met de Nieuw-Zeelandse acteur Bruce Hopkins over zijn carrière, toekomstplannen en natuurlijk… De Hobbit!

Bruce Hopkins speelde de rol van Gamling the Old, adjudant van Koning Theoden in Peter Jackson’s The Lord of the Rings trilogie. Dit is een interview in meerdere delen. (English version)

Hoi Bruce! Hoe gaat het met je?

Dank je. Het gaat heel goed met me. Ik kijk uit naar wat 2010 me te brengen heeft.

Het is weer even geleden dat we van je gehoord hebben. Waar ben je zoal mee bezig geweest in de tussentijd?

Ik heb een jaartje niet geacteerd. Ik had even afwisseling nodig van al dat freelance werk. Voor het eerst in twintig jaar heb ik nu weer eens een vast inkomen en ik moet zeggen dat het me goed bevalt om iedere week een vast loon te krijgen. Op dit moment ga ik wel weer naar audities, maar ik vraag me wel af hoe lang ik nog als acteur door zal gaan. Die manier van geld verdienen bevalt me niet zo.

Ik hou van acteren en ik weet dat ik er goed in ben. Maar ondanks dat ik door de jaren heen een boel goed acteerwerk heb verricht moet ik nog steeds op komen dagen voor zogenaamde “cattlecalls”. Dat is een vorm van auditie doen waar grote groepen acteurs opgeroepen worden voor één rol. De selectie van wie de rol uiteindelijk krijgt wordt vooral op uiterlijke kenmerken gemaakt. Je acteerervaring is daarbij van minder belang. Dat voelt soms best vernederend na al die jaren.

De enige acteerklus die ik het afgelopen jaar gedaan heb is een comedyserie genaamd The Jacquie Brown Diaries. Ook daarop kreeg ik een boel positieve reacties, maar het levert uiteindelijk weinig op.

Op dit moment volg ik een opleiding om een groot rijbewijs te halen. Ik zit er over na te denken om busreizen door Nieuw-Zeeland te gaan verzorgen voor Lord of the Rings fans!

Gamling (Bruce Hopkins)

Ik heb gehoord dat je nog steeds actief bent in het conventie circuit. Wat is daarvan de aantrekkingskracht?

Tot mijn plezier ben ik laatst, voor het eerst in drie of vier jaar, weer eens te gast geweest op een conventie; dat was RingCon 2009. Veel Nieuw-Zeelanders doen in hun twintigers een zogenaamde OE (Overzeese Ervaring). Ik heb dat niet gedaan omdat ik veel te druk was en nog steeds ben. Ik was danser en, toen ik vader werd, acteur. Het vaderschap van mijn drie kinderen en mijn carrière hielden me al die tijd bezig. En tegenwoordig heb ik een pracht van een kleinzoon (23 maanden oud).

Nu krijg ik alsnog de kans om naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Wales, Australië en de Verenigde Staten te reizen voor conventies en dat is fantastisch. Door de jaren heen heb ik op iedere reis een van mijn drie kinderen meegenomen en het waren allemaal prachtige ervaringen. Ik hou van de gekte van conventies. Mensen die normaliter hele gewone levens leiden krijgen de kans om totaal op te gaan in hun passies. Verkleed gaan als je grote held of heldin, mooie dingen maken, feesten en ga zo maar door. Ik ben er dol op!

En het gaat niet vermoeien om steeds dezelfde verhalen te vertellen of dezelfde vragen te beantwoorden?

Zoals je ondertussen wel gemerkt zult hebben aan mijn antwoorden praat ik graag als iemand me daar de gelegenheid toe geeft. Soms is het wel vermoeiend om jezelf steeds hetzelfde te horen zeggen, dus wordt het een uitdaging om het iedere keer een beetje anders te doen. RingCon vorig jaar was heel geslaagd omdat ik samen kon werken met Lori Dungy (Mrs. Bracegirdle, LOTR EE) wat erg leuk was. Waar het op neer komt is dat het werken met Peter Jackson en heel veel andere mensen aan The Lord of the Rings een geweldig plezier was. Ik vind het heerlijk om al die ervaringen her te beleven als iemand me er naar vraagt. Ik voel me bevoorrecht om er deelgenoot van geweest te zijn en mensen willen heel graag weten hoe dat was. Dus dan vertel ik daar ook graag over.

Je loopbaan tot nu toe is heel divers (kreeftvisser, danser, reddingsbrigade, enz.). Wat zijn je drijfveren om keer op keer van koers te veranderen?

Dat is een hele goede vraag. Eentje waarop ik niet zomaar een antwoord heb. Wat ik wel weet is dat ik er niet van hou om me op de lange termijn vast te leggen met betrekking tot een carrière.

Ik kijk naar de verbazingwekkende prestaties van anderen, of het nu een uitvinder in zijn tuinhuisje is, een succesvol zakenman of iemand die geleerd heeft met zijn surfboard de grootste golven te bedwingen, en denk: dat wil ik ook kunnen. De realiteit is natuurlijk dat die mensen een groot deel van hun leven besteed hebben om te bereiken wat ze doen.

Ik weet dat ik aanleg heb om te acteren en ik vind het ook leuk om te doen. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het merendeel van de projecten waar ik als acteur aan meegewerkt heb niet het meest verheffende werk was. Daarin vind je ook weer een reden waarom ik graag naar Lord of the Rings conventies ga. Ik hou er van om onder mensen te zijn die, geboeid door een gegeven, daar gepassioneerd in op gaan.

Maargoed, terug naar de vraag. Ik heb wel eens momenten dat ik denk: “Wauw, als ik in de jaren ‘70 lid was gebleven van de allereerste helikopterreddingsbrigade in Nieuw-Zeeland dan was ik nu een specialist geweest bij de geweldige brigade die het geworden is.” Of ik denk: “Als ik in de danswereld was gebleven dan had ik les kunnen geven, choreografieën kunnen maken en had ik een prachtige carrière gehad.”

Maarja, toen ik acteur was, had ik drie jonge kinderen om op te voeden. En dan heb je niet de luxe om te reizen en je eigen kansen na te jagen. Ik moest, en belangrijker nog wilde, een goede vader zijn die er dag in dag uit voor zijn kinderen was. Dus dan moet je zoeken naar andere, meer betrouwbare, manieren om je geld te verdienen en ondertussen hopen dat je tijd hebt als er een leuke acteerklus voorbij komt.

Op dit moment leer ik koffie branden. Ik heb erg veel plezier in het leren van weer een hele nieuwe vaardigheid. Eentje die ik overal met me mee kan nemen waar ik ook ga, want mijn kinderen zijn ondertussen volwassen dus ik kan weer vrijelijk rondreizen. Daar staat tegenover dat ik een fantastische 23 maanden oude kleinzoon heb waardoor de drang om te reizen veel minder groot is. Ik wil zo veel mogelijk in zijn buurt blijven.

Het enige aspect dat ik mis is een zekere vorm van financiële stabiliteit, anders zou ik me graag verliezen in de vele mogelijkheden die het leven te bieden heeft. Dus, in de ongeveer 30 jaar die ik nog te gaan heb (als ik het geluk van geld en leven heb) zou ik zomaar nog vijf of zes andere wegen kunnen bewandelen

Je had het er al over dat je graag toeristen rond zou willen leiden in “Midden-aarde”. Betekent dat ook dat we je tour moeten boeken om je capriolen te kunnen zien, of blijf je ook te bewonderen op het witte doek?

Ik zou het heerlijk vinden om bussen vol met Lord of the Rings liefhebbers door Nieuw-Zeeland te rijden! Natuurlijk is ook dat werk, dus ik zal me een beetje in moeten houden. Maar ik kan het zeker niet laten om op te treden, dat is de aard van het beestje.

Maar acteren blijft wel onderdeel van je toekomstplan?

Ja hoor. Ik sta vooral open voor acteerwerk in films. Ik zou bijvoorbeeld heel graag de rol van Bard spelen in The Hobbit. Dat zou de realisatie van een droom voor me zijn. Maar ik zou ook meedoen aan eigenlijk alles van de hand van Peter Jackson. Hij en zijn vrouw Fran Walsh, maar ook Richard Taylor en Tania Rodgers zijn het soort mensen waar ik het eerder over had. Die inspireren me enorm. Dus met hen samenwerken, in welke vorm dan ook, zou ik geweldig vinden. Wie weet zou ik dan wel voor één carrière durven kiezen.

Ik heb gesprekken gevoerd met een Nieuw-Zeelandse filmmaker wiens werk ik ook zeer bewonder, Florian Habicht. We hebben gepraat over een samenwerking. Hij verblijft momenteel een jaar in New York omdat hij een prijs gewonnen heeft waardoor hij daar een jaar lang kosteloos inspiratie op mag doen en aan een script kan werken.

Er zijn ook nog een paar film- en TV series waar ik voor in aanmerking kom, bijvoorbeeld: Barrier. Ik ben vorig jaar op eigen kosten naar Melbourne (Australië) gereisd om daar “green screen” opnamen te maken voor de teaser waar de makers mee bezig zijn zodat ze hun idee beter kunnen verkopen. Claudia Christian van Babylon 5 en Atlantis heeft voor hetzelfde project opnamen gemaakt in Los Angeles.

Dus! Wie weet rijd ik binnenkort rond in een tourbus, terwijl ik ondertussen in een film speel en een verdraaid goede koffie weet te branden? Er zijn zoveel mensen in de Wereld die de meest bijzondere dingen weten te doen in hun leven. Waarom ik ook niet?

Tot zover deel 1 van ons interview met Bruce Hopkins. We bedanken hem alvast voor zijn tijd en de gegeven antwoorden. Binnenkort volgt deel 2 waarin we dieper in gaan op de verfilming van The Hobbit.

Als jij nog vragen hebt die je gesteld zou willen zien aan Bruce Hopkins dan kun je die e-mailen naar: info@dehobbit.net. De beste inzendingen zullen opgenomen worden in het interview.

Exclusive interview with Bruce Hopkins

Bruce HopkinsDeHobbit.net exclusively interviewed New Zealand actor and all-round nice guy Bruce Hopkins about his career, plans for the future and ofcourse… The Hobbit!

Bruce Hopkins portrayed Gamling the Old, lieutenant to Theoden King of Rohan, in Peter Jackson’s The Lord of the Rings trilogy. This will be a multi-part interview.

Hi Bruce. How are you doing?

I am very well thanks, looking forward to whatever 2010 may bring forth on its plate.

It’s been a while since we’ve heard from you, what have you been up to work-wise?

I had a year away from acting recently, I needed a break from the freelance mode. I had my first year in twenty years of having a regular income, and I must say it was nice knowing that you were getting paid each week! At the moment I am turning up for auditions as an actor again, but I am not sure how long I will continue to do this as I don’t enjoy this way of making a living.

I love acting, and I know that I am good at it, but despite having done some good work over the years I still have to turn up to what are basically “cattle calls”. A cattle call is what an audition process is referred to when they look at a whole bunch of people for a role. They are pretty much just looking for the right looking person, so your acting is not the first thing they look at. It can feel quite demeaning after a number of years.

The only acting I did during the last year was an episode of a local show called The Jacquie Brown Diaries. Once again I got a great response for my work, but nothing really comes from it.

Right now I am doing a course to get my heavy traffic and bus drivers licence. I’m interested in driving crazy Lord Of The Rings-fans around NZ!

Gamling (Bruce Hopkins)

From what I gathered you are still doing the convention-rounds. What is the appeal?

I just had the pleasure of going to my first convention in three or four years, which was RingCon 2009. Many New Zealanders do what is called their OE (Overseas experience) when they are in their early twenties. I did not do that. I was a dancer, and when I became a father started acting, so was always focussed on those careers and parenting my three wonderful kids…I now have a beautiful 23 month-old grandson.

Having the opportunity to travel to the Netherlands, France, Germany, England, Wales, Australia and the United States attending conventions has been fantastic. I have taken each of my kids on one of the journeys at various times over the years. So it has been a great experience. I actually love the craziness of it also, people who may otherwise be leading relatively normal lives, get to indulge in what for them is a real passion, dressing up in costumes they spend many hours creating, partying etc. I love it.

Don’t you ever get tired of telling the same stories at these conventions, and answering the same questions?

As you can tell from my answers here, I talk a lot when I have the opportunity. I do sometimes get tired of hearing myself, say the same things so it is a challenge to try and make it a bit different each time. RingCon last year was great as I did some work with Lori Dungy which was real fun. The bottom line is that the experience of working with Peter (Jackson) and all the folks on LOTR was such a joyous time that I love reliving it if I am asked about it. I feel privileged to have been part of it and people genuinely want to know about the experience, so I am happy to share it with them.

You have so far had a career that is very diverse (fisherman, dancer, lifeguard etc.). What drives you to make these changes in direction?

That my friend is a bloody good question, and one which I do not know the exact answer to.What I do know is that I have real difficulty committing to one long term track, in relation to a career path.I look at the astounding achievements of others, be it the small backyard inventor, global technology players, physical endurance endeavours such as surfing the biggest waves on the planet, etc, and when I observe or read of these incredible human achievements I want to do whatever those people do. However a lot of the time the reality for these people is that they have dedicated much of their life to that sole direction.

I know that I have an affinity to acting, I love doing it, the brutal reality is that most of what I have acted in during my career is not contributing anything to the betterment of life on this planet, it is just adding to the library of content that people can access to maybe escape their own conscious reality for 90 minutes or so. That’s part of the reason I enjoy attending Lord Of The Rings conventions, because I enjoy being amongst people who are passionate about what they are engaged in.

Anyway, back to the question. I do have times where I think “wow if I had stayed being a member of the initial helicopter lifeguard squad here in NZ back in the 70′s I could have become an expert and still be part of the astounding service that the helicopter rescue unit has become,” or “if I had stayed in dance and branched out to teaching or choreography I could have created a wonderful career for myself.”

However as an actor I had three young children to raise and so could not indulge myself in travelling to pursue options. I needed to be and most importantly wanted to be a father to my children, present daily in their lives. This meant I had to look for other avenues of income, while hopefully being available to act if the right opportunities came along.

Right now I am roasting coffee. I am really enjoying learning a whole new skill set, which I can take with me where ever I go in future. My children are now adults so I feel more free to roam. But the fact that I have a gorgeous 23 month-old grandson means I don’t want to roam! I want to be around while he lives in the same city as me.

The only aspect I miss is creating some form of financial security, otherwise I relish the variety that life offers. So in the maybe 30 years I have to live ( more if I stay healthy physically and mentally, less if my name is on the ‘page’ as it turns one day before my ‘old age’ ), who knows I could have another five or six diverse paths to wander along.

You already mentioned you want to get a heavy traffic licence and show visitors around the “Middle Earth” sites. Does that mean that in the future we will have to take your tour to see you perform or will you still be around on the silver screen?

I would love to drive tour buses full of Lord Of The Rings-nutters around NZ! Of course I would not be able to party too much as I would be working, but no doubt I would do some form of showing off/performing, sometimes I cannot help myself!

But acting is still in your future right?

Yeah, I am totally open to working on movies in particular, and would love to play the role of Bard in The Hobbit, that would be a dream come true, however anything by Peter Jackson would do. He, Fran (Walsh), Richard (Taylor) and Tania (Rodgers) are some of the people I was referring to in a previous answer; people who are inspiring to me. So working with them in pretty much any capacity would be wonderful. Maybe I would settle down to one career then!

I have casual discussions with a NZ film maker who has made some work I love, Florian Habicht. We talk about working together. He is currently living in NY for a year writing a script, as he won an award which covers all his costs to just go and live in NY for a year and be inspired!

I also have a couple of other film/TV series projects that I am aligned with, check out this one called Barrier. I paid for myself to travel to Melbourne last year to shoot some green screen work for a teaser/short film the creators are making so they can pitch the idea. Claudia Christian of Babylon 5 and Atlantis ( plus many more! ) fame, also shot some green screen work in LA for the project.

So maybe I can drive the tour buses and act in films, while roasting some damn fine coffee, there are so many people out in the world who fit an astounding amount into their lifetimes, so why not!

So far part one of our interview with Bruce Hopkins. We thank Bruce for his time and wonderful answers to our questions. Be sure to keep an eye out for part two, in which we talk to Bruce about The Hobbit films that are currently in production.

9 reacties op Exclusief interview met Bruce Hopkins

 1. I-Randir - Bruce Hopkins möchte Bard spielen zegt:

  [...] Quelle: DeHobbit.net [...]

 2. Bregalad zegt:

  Mooi interview! bedankt.

 3. http://google.com zegt:

  “Exclusief interview met Bruce Hopkins” was indeed a fantastic article, can’t help but wait to
  go through more of your postings. Time to spend several time online hehe.
  Thanks for your time ,Nickolas

 4. hoe verdien je veel geld zegt:

  Hi, i feel that i saw you visited my site thus i got here to go back the desire?
  .I am trying to to find things to improve my web site!
  I assume its adequate to make use of some of your ideas!
  !

 5. www.opnaardemiljoen.nl zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 6. Company of Heroes 2 Hacks zegt:

  Very good website you have here but I was curious if you knew of any message
  boards that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really like to be a part of community where I can get feedback from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

 7. perfectionism zegt:

  Hello there, I just wanted to see if you
  ever have had any trouble with hackers? My last joomla blog at http://www.
  dehobbit.net/2010/02/17/exclusief-interview-met-bruce-hopkins/ was hacked and I wound up
  losing eight days of hard work due to no backup.
  Do you have any ideas to stop
  I’m glad that I found your site %target_domain% and was able to read this article. Not trying to derail the topic here, but I’m planning to get my own personal blog page started and I’m wanting to know all of what I need to do get it going. I take it running a blog like yours is a bit expensive? I’m not very internet experienced so I can’t exactly say. Any and all strategies or tricks would be highly appreciated. Thanks in advance I must ask though, but where did you get your blog template: did you find it someplace or did you design it yourself? A theme like yours with some basic adjustments would finally make my page come alive. Kindly inform me the place where you acquired your style.

 8. Willie zegt:

  This is the good short form of a prospective
  “essay crafting Creation Plan” e book you have! But suppose you really
  tried using very difficult developing amazing essay publishing ( blank ) do several studies,
  investigation, evaluation, extra true value to your digital
  community – however your superb item went unnoticed
  by way of the broader open public? It is possible to way to
  fix them? And it is social media marketing marketing the only method
  to enable everyone listen to a little something reasonable people created?

 9. funny stuff zegt:

  I read this piece of writing fully about the comparison of hottest and earlir technologies, it’s remarkable article.

Laat een reactie achter