Exclusieve Q&A met Scott Crawford, hoofdontwikkelaar van The Lord of the Rings: War in the North

warinthenorth_intro

Het vraaggesprek met Scott Crafword kun je zowel in het Nederlands als in de orginele English text vinden na de volgende inleidende beschrijving van The Lord of the Rings: War in the North.

The Lord of the Rings: War in the North, ontwikkeld door Snowblind Studios, introduceert spelers het noordelijke deel van Midden-aarde, een wereld waar overleven afhankelijk is van het bondgenootschap. Met de onderling afhankelijke co-op gameplay mogelijkheden voor maximaal drie spelers kunnen gamers hun krachten bundelen om de strijd met de vijanden van deze wereld aan te gaan en wapens, skills en speciale vaardigheden ontwikkelen en upgraden om zich sterker te maken. De kracht van het bondgenootschap – de macht van de drie – is van groot belang in The Lord of the Rings: War in the North, de eerste The Lord of the Rings video game die de authentieke brute gevechten uit J.R.R. Tolkiens Midden-aarde eer aan doet.

Als speler maak je deel uit van een driekoppig reisgezelschap dat de taak krijgt om de vrije volkeren in het Noorden te beschermen tegen Sauron’s oprukkende legers. Je kunt één van de drie hoofdpersonen in single-player spelen terwijl het spel je twee reisgenoten aanstuurt. De speelbare personages zijn een menselijke tovenaar, een elf doler en een dwerg vechter. Als je de game met vrienden speelt kun je in co-op mode ieder een eigen personage uit het reisgezelschap spelen.

Gedurende het spel kunnen de hoofdrolspelers hun vaardigheden upgraden en een nieuwe betere uitrusting verwerven. De verhaallijn wordt opgebouwd door interactie met non-playing characters (NPCs) in het spel. Dit zijn de andere door de computer bestuurde personages die je tegen komt in het spel en die de speler vriendelijk of vijandig gezind zijn.

Dit is de eerste game in de The Lord of the Rings franchise met een “PEGI 18+” rating. Dat wil zeggen dat de actie bloediger zal zijn dan we tot nu toe gezien hebben, tot afgehakte lichaamsdelen aan toe. Daarnaast is het camerastandpunt van waaruit de speler zijn personage aanstuurt anders dan bij de meeste games. De camera bevindt zich op ooghoogte, tussen de actie. Dit betekent dat gevechten episch aandoen en de grootte van de tegenstanders imposant overkomt.

warinthenorth_2

Vandaag presenteren we jullie een exclusieve eerste blik door middel van een vraaggesprek met een van de hoofdontwikkelaars van The Lord of the Rings: War in the North, namelijk: Scott Crawford. Hij heeft de leiding over de ontwikkeling van het verhaal en de personages in de game en is, naar eigen zeggen een groot The Lord of the Rings fan.

Inmiddels is al bekend dat je gedurende het spel locaties in Arnor, de Ered Luin, het Demsterwold en Eriador aan zult doen. Ook zul je als speler vele bekende en minder bekende figuren uit Midden-aarde tegenkomen waaronder bijvoorbeeld Aragorn zoon van Arathorn en Radagast de Bruine.

En dan laten we nu Scott Crawford aan het woord aan de hand van een aantal vragen over de ontwikkeling van The Lord of the Rings: War in the North.

Hoe ga je te werk als je nieuwe personages, verhaallijnen en inhoud van de wereld van The Lord of the Rings gaat ontwikkelen?

Allereerst ga ik naar de bron. In de Lord of the Rings boeken kun je ontzettend veel nog niet uitgeplozen verhalen, aantekeningen en aanwijzingen vinden. Het Midden-aarde van J.R.R. Tolkien heeft zo’n rijke en gedetailleerde geschiedenis, dat het onmogelijk zou zijn om alles in één boek samen te voegen, hoe dik en complex ook.

Alle grote Tolkien-fans hebben wel een paar brandende vragen die ze graag beantwoord zouden zien, of hebben zich afgevraagd wat er allemaal meespeelt in gebeurtenissen die in een paar zinnen beschreven worden, maar waar enorme avonturen in doorschemeren. In The Fellowship of the Ring besluiten de helden bijvoorbeeld om verkenners uit te sturen om te onderzoeken of het veilig is voor het Reisgenootschap om op pad te gaan. Zoals Gandalf zegt:

”Sommigen van de verkenners zijn al uitgezonden. En morgen gaan er nog meer. Elrond stuurt Elfen en die zullen zich in verbinding stellen met de Dolers, en misschien met Thranduil’s volk in Demsterwold. En Aragorn is met Elronds zonen vertrokken. Wij zullen alle omliggende landen vele lange mijlen moeten doorkruisen voordat de volgende zet wordt gedaan.”

Onze spelers kunnen ervan uit gaan dat ze aan deze missie deelnemen, en in zulke gevaarlijke tijden zullen ze de opdracht zeker heel spannend en ingewikkeld vinden.

Mijn doel in het aanvullen van de verhalen van Midden-aarde is een verhaal te vertellen dat misschien niet echt gebeurd is, maar dat gebeurd zou kunnen zijn. En het verhaal zo te vertellen dat ik niet over de regels en tradities heen wals die in het oorspronkelijke materiaal vastgelegd zijn.

WITN benadrukt een innovatief nieuw samenwerkings-systeem; kun je uitleggen hoe dit vormgegeven wordt in het verhaal?

Om te overleven en te slagen, zullen onze helden zowel op de behendigheid van hun groepsleden moeten vertrouwen, als op hun eigen krachten. Dit wordt perfect gespiegeld in het verhaal met de samenstelling van de groep waar de speler inzit. Dwergen, Elfen en Mensen hebben allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, en elk ras heeft een uitgesproken mening over de anderen. In de boeken van The Lord of the Rings moesten de vrije volken leren om hun verschillen opzij te zetten en samen te werken om te overleven. Jij en je vrienden (of ze nou door spelers bestuurd worden of door de computer) moeten hetzelfde doen.

De personages van onze spelers komen puur bij toeval samen en vallen midden in een gebeurtenis die alle vrije volken in Midden-aarde in gevaar brengt. Ze zijn genoodzaakt samen te werken, en komen er zo achter dat ze samen veel sterker zijn dan iedereen voor zichzelf. Dit is een afspiegeling van het thema “samen staan we sterk, alleen gaan we ten onder” dat een grote rol speelt in het oorspronkelijke verhaal.

Onze spelers zullen hier natuurlijk ook een grote rol in spelen, omdat ze moeten leren hoe ze moeten samenwerken met hun teamgenoten om de efficiëntie van het gezelschap te vergroten.

warinthenorth_1

In veel spellen hebben NPC’s de rol van verteller; ze brengen vaak heel belangrijke informatie over aan de spelers, waardoor het verhaal verder kan gaan; hoe ontrolt het verhaal zich in WITN?

NPC’s spelen zeker een heel grote rol in het overbrengen van de verhaallijn in WITN, maar we proberen ook te zorgen dat de speler niet het gevoel heeft dat zijn personage net gisteren in Midden-aarde is geboren. Een groot deel van ons verhaal zal door de personages van de spelers zelf verteld worden, en spelers die experimenteren met het spelen van alle drie de rassen, zullen merken dat alle personages andere standpunten hebben, en dat er verschillen zijn in de kennisbasis van de drie rassen.

In een conversatie over samenwerking tussen de vrije volkeren kan een NPC bijvoorbeeld verwijzen naar de Slag van de Vijf Legers, en onze Doler kan ervoor kiezen door te vragen naar die gebeurtenis, om dan door zijn Dwerg-metgezel vergast te worden op een ooggetuigenverslag van de slag.

We hopen dat doorgewinterde RPG-spelers het verfrissend zullen vinden om zelf eens de antwoorden te kunnen geven, in plaats van nooit een idee te hebben wat er gaande is.

Door de films heeft het publiek de hoofdpersonages van het LOTR-universum erg goed leren kennen; welke personages in WITN zullen het meest op de voorgrond staan, en waarom?

Fans zullen zeker een boel bekende gezichten tegenkomen in The Lord of the Rings: War in the North en ze zullen de kans hebben in meer of mindere mate met hen om te gaan. Ik wil niet te veel verklappen, maar de speler kan er van uitgaan dat Aragorn en Elrond een grote rol spelen in zijn avonturen.

Hardcore fans zullen ook personages tegenkomen die ze kennen uit de literatuur, maar nog niet gezien hebben in de films of eerdere computerspellen. Spelers zullen minder bekende personages tegenkomen, zoals Radagast de Bruine, Halbarad de Doler, en ook Elrohir en Elladan, de zonen van Elrond. Hopelijk zullen fans net zo genieten van onze interpretatie van deze personages, als wij hebben genoten ze leven in te blazen.

Er zitten ook een flink aantal personages in het verhaal die puur en alleen door ons bedacht zijn. We zijn er zeker van dat fans zullen vinden dat deze personages er uitzien en aanvoelen alsof ze in Midden-aarde thuishoren.

warinthenorth_3

Wat voor rol spelen de NPC’s in het spel, naast die van vijand?

De speler zal soms heel nauw en actief samenwerken met meerdere NPC’s; sommigen zullen een meer passieve rol spelen. Sommige zijn wapenbroeders, andere zijn een bron van informatie over de mensen, plaatsen, en gebeurtenissen die samen de wereld van Midden-aarde vormen.

De helden van de boeken ontmoeten enorm veel personages tijdens hun tocht om hun opdracht te volbrengen, en de helden van ons verhaal (de spelers) kunnen hetzelfde tegemoet zien in hun queeste.

RPG’s hebben in het algemeen meer diepgaande verhaallijnen dan andere soorten games. Tel daar de achtergrond van Lord of the Rings bij op, en het verhaal wordt nog crucialer. Hoe beïnvloedt het genre de manier waarop NPC personages gecreëerd worden?

Zoals ik al eerder aanstipte, moeten onze NPC’s aanvoelen alsof ze in Midden-aarde thuishoren; standaard fantasy-figuren zijn niet gewenst in dit verhaal. Elk nieuw personage en elke zin dialoog wordt gezien in de spiegel van Midden-aarde, als het ware. Ik stel mezelf de vraag of de gebeurtenissen, personages en dialogen uit onze game zo in de verfilming zouden kunnen zitten, en ik vraag me af of mensen die de films voor het eerst zien alles zouden accepteren als onderdeel van hetzelfde verhaal. Ons doel is personages en gebeurtenissen te creëren die nooit aanvoelen alsof ze niet in Midden-aarde horen.

Midden-aarde zelf is zo’n “oer-personage” van een The Lord of the Rings-onderneming; hoe sturen Midden-aarde, en de nieuwe locaties die de speler gaat onderzoeken, de ontwikkeling van personages aan?

Onze game zal de speler meenemen naar locaties die hij misschien herkent van het lezen van de boeken, of het bekijken van de kaarten van Midden-aarde, maar die niet direct behandeld werden in de verhaallijn van The Lord of the Rings. De dingen en figuren die de speler in deze locaties vindt, zullen de bouwstenen vormen waarmee zijn personage zijn eigen grootse verhaal creëert.

Welke boeken ben je op het moment aan het lezen?

Ik zit middenin een zoveelste keer herlezen van The Lord of the Rings. Ik zal nooit niet The Lord of the Rings aan het lezen zijn zo lang dit project bezig is. Het geeft een hele nieuwe dimensie aan lezen als je bij elke zin op zoek bent of er niet iets inzit dat niet in ons verhaal past.

Ik heb echter ook interesses buiten Tolkien (schokkend!). Ik hou van geschiedenis, en op dit moment ben ik een verslag van de War of the Roses aan het lezen, geschreven door John Sadler, en ik zou heel, heel erg graag het volgende deel in de serie A Song of Ice and Fire van George R. R. Martin willen zien (en ik weet dat ik niet de enige ben!).

Tot zover de Q&A met Scott Crawford.

The Lord of the Rings: War in the North komt in 2011 op de markt en zal beschikbaar zijn voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.  Een exacte releasedatum is nog niet bekend. We houden jullie daar natuurlijk van op de hoogte zodra er meer nieuws te melden valt.

Original English Q&A with Scott Crwawford. Lead developer on The Lord of the Rings: War in the North.

How do you approach developing new content, storylines, characters for The Lord of the Rings world?

First of all, I go to the source.  There is a wealth of unexplored stories, comments and hints found in The Lord of the Rings literature.  J.R.R. Tolkien’s Middle-earth has such a rich and detailed history that it would have been impossible for all of it to be contained between the covers of even a really long and complex work.

Every devoted J.R.R. Tolkien fan has a few burning questions they would love to have answered or has pondered just what was involved in events described only in a few lines of text, but provide hints of epic adventures.  For example, in The Fellowship of the Ring after the Council of Elrond the good guys decide to send scouts to search the land to determine if it is safe for the Fellowship to depart.  In the words of Gandalf:

”Some of the scouts have been sent out already, others will leave tomorrow.  Elrond is sending Elves, and they will get in touch with the Rangers, and maybe with Thranduil’s folk in Mirkwood.  And Aragorn has gone with Elrond’s sons.  We shall have to scour the lands all around for many long leagues before any move is made.”

Our players can expect to be part of this effort, and of course in such dangerous times they are certain to find this task an eventful one.

My goal in expanding upon the stories of Middle-earth is to tell a tale that may not have happened, but could have happened.  And, to do so without running rough-shod over the rules and traditions established in the source material.

WITN stresses an innovative new interdependent co-op system; can you explain how this is represented in a meaningful way through the story?

Our lead characters will have to depend upon the skills of their comrades as well as their own in order to survive and succeed.  This is mirrored perfectly on the story side with the composition of the player party.  Dwarves, Elves and Men all have their various strengths and weaknesses and each race has strong opinons of the others.  In The Lord of the Rings literature, the free-folk had to learn to put aside their differences and band together to survive.  You and your friends (whether they are human-controlled or AI) will need to do the same.

Our player’s characters come together quite by chance and run headlong into an event that threatens all the free-peoples of Middle-earth.  Working together by neccesity they soon discover that together they are far stronger than any one alone.  This is a reflection of the ”united we stand, divided we fall” theme that is a large part of the original story.

Of course, our players will play a big part in this as well since they will have to learn how to work together with their teammates to improve the effectiveness of the party.

Within many games, NPCs serve a “story-telling” mode – they often are the narrators or deliver key pieces of information the drive the story; how is the story driven forward in WITN?

NPCs certainly play a large role in delivering story in WITN, but we also strive to make sure the player doesn’t feel as if his character was just born into Middle-earth yesterday.  A lot of our story will come from the lips of the player characters themselves, and those who explore playing all three available races will find the characters have differing viewpoints and a different store of knowledge.

For example, in a conversation about co-operation among the free-folk, an NPC might bring up the Battle of Five Armies and our Ranger might choose to ask more about that event only to find his Dwarven companion speaking up to give a first-hand account of the battle.

We hope dedicated RPG players will find it refreshing to be the one to answer a question every now and then instead of always being perpetually clueless.

Through the movies, audiences have really come to “know” the central characters of the LOTR universe; which characters in WITN  will stand out most and why?

Fans will certainly encounter a lot of familiar faces in The Lord of the Rings: War in the North and they will have a chance to interact with them to varying degrees.  I don’t want to give too much away, but the player can expect to see Aragorn and Elrond playing a large role in their adventures.

Devoted fans will also encounter characters they know from the literature but have yet to see portrayed in the films or past video games.  Players will encounter lesser known characters such as Radagast the Brown, Halbarad the Ranger along with Elrohir and Elladan, the sons of Elrond.  Hopefully fans will enjoy seeing our interpretation of these characters as much as we have enjoyed bringing them to life.

There are also a good many characters who are entirely our own creation appearing in the story.  We are confident fans will find these characters both look and feel like they belong in Middle-earth.

What is the role of NPCs in the game, outside being enemies?

The player will find himself/herself allied with several NPCs sometimes very actively while other times the NPCs role will be more passive.  Some are comrades in arms, others are fonts of knowledge regarding the people, places and events that comprise Middle-earth.

The heroes of The Lord of the Rings literature encounter a huge cast of characters as they strive to fulfill their quest and the heroes of our story (the players) will find it much the same in their quest.

RPGs in general tend to have more in-depth storylines than other genres, and then with the basis of The Lord of the Rings, the story becomes that much more critical. How does the genre affect the creation of NPC characters?

As I touched on above, our NPCs have to feel as if they belong in Middle-earth, generic fantasy characters have no place in this story.  Each character created and each line of dialogue gets held up to the mirror of Middle-earth, as it were.  I often imagine the events, characters and dialogue from our game occuring in the film adaptation and I ask myself if first-time viewers would accept it as all part of the same story.  Our goal is to create characters and events that never feel out of place in Middle-earth.

Middle-earth itself is such a signature “character” of any LOTR property; how do Middle-earth, and the new locations players will explore drive the character development?

Our game will take the player to locations they may recognize from reading the books and looking at Middle-earth maps, but were never directly touched upon by the storyline of The Lord of the Rings.  Who and what the player finds in these locations will form the building blocks of their character’s own epic tale.

What books are you reading now?

I’m in the middle of yet another read of The Lord of the Rings.  I’ll never not be reading The Lord of the Rings for as long as this project continues.  It lends a whole new aspect to the reading when you literally hang on every line looking for anything that does not fit with our story.

I do, however, have some interests that go beyond J.R.R. Tolkien (shocking!).  I enjoy history and right now I am reading an account of the Wars of the Roses by a gentleman named John Sadler and I would really, really like to see the next book in George R. R. Martin’s A Song of Ice and Fire series (I know I’m not alone in that).

1 reactie op Exclusieve Q&A met Scott Crawford, hoofdontwikkelaar van The Lord of the Rings: War in the North

  1. Q&A with War in the North Dev Lead Scott Crawford | Hobbit Movie News and Rumors | TheOneRing.net™ zegt:

    [...] has a Q&A with Scott Crawford from LOTR: War in the North. Translated into English below. More.. /**/ /**/ This story is posted in the following categories: Gaming View Comments . Please click [...]

Laat een reactie achter