Waar draait The Hobbit in HFR 3D?

In de nacht van dinsdag op woensdag om twaalf minuten over twaalf gaat eindelijk The Hobbit: An Unexpected Journey in premiere. Vele Tolkienliefhebbers hebben lang op dit moment gewacht. Nu staan zij voor de beslissing waar ze The Hobbit voor het eerst in de bioscoop willen gaan zien. En die keuze is belangrijk omdat The Hobbit in maar liefst vier verschillende versies vertoond zal worden. Deze zijn: HFR 3D IMAX, HFR 3D, gewoon 3D en 2D.

HFR staat voor High Frame Rate. The Hobbit is de eerste film die is opgenomen met 48 beelden per seconde, in tegenstelling tot de oude standaard van 24 beelden per seconde. Volgens regisseur Peter Jackson is dit een revolutionaire stap voorwaarts in de geschiedenis van de filmtechniek. Of dit zo is zullen we allemaal zelf kunnen beoordelen vanaf 12 december.

Niet alle bioscopen kunnen de film in deze nieuwe standaard vertonen. Daarom is het goed om te weten waar je moet zijn als je de HFR-beleving zelf mee wil maken. Dit kan op de onderstaande bioscooplocaties:

Nederland (HFR 3D voorstellingen)
Amsterdam: Pathé Arena (IMAX), Pathé Tuschinski
Amersfoort: Pathé Amersfoort
Breda: Pathé Breda
Delft: Pathé Delft
Den Haag: Pathé Buitenhof
Ede: CineMec
Enschede: Wolff Cinestar
Eindhoven: Pathé Eindhoven, Service Bioscoop Zien
Groningen: Pathé Groningen, Wolff Groningen
Haarlem: Pathé Haarlem
Heerlen: Royal Theaters
Hoogeveen: Luxor Hoogeveen
Maastricht: Pathé Maastricht
Rotterdam: Pathé De Kuip
Sittard: Foroxity Filmarena
Tilburg: Pathé Tilburg, Euroscoop Tilburg
Spijkenisse: Arcaplex
Vlaardingen: JT Vlaardingen

België (HFR 3D voorstellingen)
Antwerpen: Kinepolis Antwerpen
Gent: Kinopolis Gent
Brussel: Kinopolis Brussel
Hasselt: Kinopolis Hasselt
Kortrijk: Kinopolis: Kortrijk
Eigenbrakel: Kinopolis Imagibraine
Luik: Kinopolis Luik
Louvain-la-Neuve: Bioscoop Cinéscope
Mechelen: Utopolis
Turnhout: Utopolis

Let op! De bovenstaande lijst is zorgvuldig opgesteld, maar DeHobbit.net benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van de bezoeker is om bij de bioscoop van zijn of haar keuze te verifiëren of de voorstelling inderdaad in het gewenste formaat wordt vertoond.

6 reacties op Waar draait The Hobbit in HFR 3D?

 1. Bregalad zegt:

  Ik kan niet wachten!

  Wat is eigenlijk het verschil tussen gewoon HFR 3D en HFR 3D IMAX?

  Allebei 3D, 48 FPS, maar verder? IMAX scherper beeld of iets dergelijks?

 2. Heleen zegt:

  IMAX biedt scherper beeld en over het algemeen ook op groter scherm. Het geluid is ook anders in IMAX zalen, zie deze link: https://www.pathe.nl/special/imax
  Kortom: Alles om een zo immersief mogelijke beleving te creëren voor de toeschouwer. Let wel, HFR 3D IMAX is alleen beschikbaar bij Pathé Arena in Amsterdam.

 3. Bregalad zegt:

  Bedankt voor de info.

 4. Jacqui zegt:

  Ik heb het 3D kijken ervaren als naar een film kijken met een zonnebril op, ik kan het 3D effect niet waarnemen en zou willen weten waar in Noord Holland de film in 2D is te zien.

 5. Michiel zegt:

  Hoi Jacqui. The Hobbit 2D draait in veel bioscopen tussen de 3D voorstellingen in. 3D voorstellingen zijn in de meerderheid, maar op biosagenda.nl vind je in de stad van jou keuze vast een 2D voorstelling. Veel plezier!

 6. Edward zegt:

  Even een kleine update gemaakt aan het bericht. Overijssel is niet uitgezonderd in HFR vertoningen van The Hobbit. In ieder geval in Enschede wordt de film in HFR uitgezonden, en wel in de Wolff Cinestar bioscoop.

Laat een reactie achter